“Minä olen vanha ja asun vuokrahuoneessa. Työn avulla pystyn maksamaan vuokrani ja säästämään eläkepäiviä varten, kun en ole enää kykenevä työskentelemään. En halua olla yksin kotona. Työ on kuin urheilua, se pitää sairaudet poissa.” Januka, 60-vuotta
Chitwanin Sauharassa ei näy vuoria. Sen sijaan kadulla tulee pian vastaan norsu. Sauharaa ympäröivä luonnonsuojelualue on täynnä elämää. Joen penkan hietikossa makaa krokotiilejä paistattelemassa päivää yhtä liikkumattomina kuin patsaat. Metsän siimeksessä asustelee tiikereitä, peuroja, virtahepoja ja villinorsuja. Vähäliikenteisillä kaduilla kulkee hevosten vetämiä koristeellisesti maalattuja vaunuja. Katukuvan suosituin ajoneuvo on kuitenkin polkupyörä.
Sauharassa toimiva Sapana design (Sapana – women skills development project) on naisille suunnattu projekti, jonka toiminta alkoi kymmenisen vuotta sitten. Sen tavoitteena on vähentää köyhyyttä kouluttamalla naisille käsityötaitoja ja työllistämällä käsitöiden valmistuksen parissa. Sapana tarkoittaa nepaliksi unelmaa ja päivän mittaisen vierailun aikana opimmekin, että monille naisista työ on unelmien mahdollistaja.
Monilla Sapanan naisista ei ole ollut mahdollisuutta kouluttautua ja he vastaavat perheensä elatuksesta yksin. Tällä hetkellä järjestö työllistää kaksitoista naista. Kahdella naisista on alle kouluikäisiä lapsia, jotka he voivat ottaa mukaansa töihin. Tiloista löytyy myös pinnasänky päiväunien varalle. Myös viereisen hotellin omistajapariskunnan tyttö tulee usein mukaan leikkeihin.
Sapana valmistaa leluja, monenlaisia sistustuotteita kuten käsinpainettuja tyynynpäällisiä ja punottuja koreja ja vaatteita. Sapanan naiset ovat vuosien varrella saaneet apua tuotteiden suunnittelussa ja uusien tekniikoiden oppimisessa lukuisilta länsimaalaisilta suunnittelijoilta ja vapaaehtoisilta. Ja uusia ideoita etsitään, suunnitellaan ja kokeillaan jatkuvasti!