Shakti Milan – power of women coming together | Mithu

Shakti Milan – power of women coming together

Shakti Milanin Prakriti ja Gokul ovat sosiaalisia aktivisteja, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Shakti Milan paitsi kouluttaa ja työllistää, myös kokoaa yhteen ja voimaannuttaa seksikaupan, pakolaisuuden ja lapsikaupan uhreiksi joutuneita naisia. 

Vielä 2000 luvullakin nepalilaisten naisten asema on heikko. Koulutuksen ja terveydenhuollon puute sekä nuorella iällä solmitut avioliitot vaikeuttavat naisten päätöksentekoon osallistumista. 

Prakritin puoliso, Gokul, on ylläpitänyt viimeisen kymmenen vuoden ajan keskusta jonne hän pelastaa lapsityön uhreiksi joutuneita lapsia. Lapset viettävät keskuksessa muutamia kuukausia, jonka aikana heille etsitään perhe. Joskus paluu oman biologisen perheen luokse on mahdollinen, toisinaan ei.

Vuonna 2014 kaksikko laajenti toimintaansa ja perusti saksalaisten ystäviensä avustuksella Shakti Milanin. Aluksi he pystyivät kouluttamaan ja työllistämään yhden kaltoinkohdellun naisen. Nykyään naisia työskentelee päivittäin talolla kymmenkunta. Shakti Milan suosittelee, että naiset tekevät töitä keskukselta käsin, mutta eivät käännytä ketään vaikka työpaikalle tulo ei päivittäin onnistuisi.Osa naisista siis tekee töitä kotoaan käsin.

Shakti Milanin tuotteet valmistetaan pääosin kierrätetyistä riisisäkeistä. Riisisäkkejä metsästetään mm. hääpaikoilta ja naisten taitavissa käsissä ne saavat uuden elämän.

Kalpana Lama, 34 (nimi muutettu) kertoo tarinansa:

”Itäisessä Nepalissa sijaitsevan kotikyläni köyhyys ajoi minut etsimään töitä Kathmandusta vuosikymmen sitten.

Olin kouluttamaton eikä minulla ollut erityistaitoja, joten minua hyväksikäytettiin töissä. Menin myös naimisiin väärän miehen kanssa, jolla oli jo kaksi vaimoa. Elämä oli täynnä murhetta ja vaikeuksia.

Aloitin työskentelemään Shakti Milanissa 2014. Elämä alkoi näyttämään paremmalta kohtuullisen toimeentulon ja turvallisen työympäristön ansiosta.

Tällä hetkellä olen ylpeä, että pystyn lähettämään poikani hyvään kouluun ja ostamaan hänelle ravitsevaa ruokaa. Mitä muuta äiti voisi toivoa tämän lisäksi toivoa?

Pystyn myös säästämään rahaa sydämen vajaatoiminnasta kärsivän poikani hoitoja varten.”

Shakti Milanin aarteet saapuvat Mithun verkkokauppaan huhtikuun 2018 aikana.