Namaste Nepal | Mithu

Namaste Nepal

Terveiset Kathmandusta!

Vallitsevasta vaikeasta tilanteesta huolimatta, meitä on ollut vastassa liuta hymyleviä kasvoja.

Vanha tuttumme Raju, joka ylläpitää pientä perheensä kanssa pyörittämää majataloa kertoi meille pari päivää sitten, että maanjäristyksen jälkeen hän teki kahdeksan kuukautta tappiota. Samana päivänä hän alkoi maalata hotellin seiniä ja kauniit seinät ovatkin! 

Rakas ystävämme M jätti 10-vuotiaan tyttärensä naapurinrouvan hoiviin ja lähti neljäksi kuukaudeksi Kathmandun ulkopuolelle kotiapulaiseksi. Mitä tahansa tapahtuu, tämä lukutaidoton 37-vuotias yksinhuoltaja haluaa tarjota parhaan mahdollisen koulutuksen tyttärelleen.

Toinen yksinhuoltajaäitituttavamme jatkaa sinnikkäästi irtotupan, namien, purkan, halpojen rihkamakorujen ja turistipussukoiden myymistä pölyisessä kadunkulmassa. Hän saa pitää myyntipaikkaansa tässä paikassa, koska pitää siistinä vieressä toimivien kivijalkakauppiaiden liikkeiden edustat. Maanjäristyksen jälkeen hänen ja 8-vuotiaan tyttärensä täytyi vaihtaa huonetta, koska edellinen asuintalo sortui. Uusi koti löytyi lähempää tyttären koulua, mutta on todella pieni (alle 10 neliötä) ja hintava. Kun juttelimme ystävämme kanssa, ohitse käveli teepoika. Tilasimme teet ja ystävämme ei antanut meidän maksaa niitä.

Jokainen vastaantuleva tuttu päivittelee maansa poliittisen johdon toimintaa, jonka seurauksena Intian ja Nepalin välinen raja on ollut suljettuna kuukausia. Intia on Nepalin tärkein kauppakumppani ja nyt on pulaa vähän kaikesta. Bensaa on niukasti (ja varmasti sitä saa vain pimeiltä markkinoilta moninkertaiseen hintaa), ruokaöljystä on puutetta eikä kaasua löydy. Polttopuumarkkinat käyvät nyt kuumina ja puuta myydään syleittäin muutaman kymmenen sentin hintaan. Kun kokata pitää useamman kerran päivässä voi lisäkuluja syntyä jopa euro päivässä. Se on paljon perheille joiden koko päivän budjetti on pari euroa.

Vaikka Manoj on ollut maisemissa jo kolme viikkoa, Heidi ja Asmita saapuivat vasta kuusi päivää sitten. Valitettavasti emme ole vielä ehtineet tapaamaan tuottajiamme, sillä ensimmäinen viikko on mennyt suurelta osin flunssan kourissa ja korkeassa kuumeessa. Huomenna jatkamme kylälle ja postailemme lisää kun pääsemme jälleen nettiyhteyksien äärelle.