Kathmandu | Mithu

Kathmandu

Kathmandun turistialue, Thamel, on herännyt taas eloon turistien saavuttua katukuvaan. Vielä tammikuun puolessa välissä pystyi laskemaan yhden käden sormilla ulkomaalaisten määrän katukuvassa. Kausi on alkamassa ja nepalilaisten siskojemme ja veljiemme puolesta sydäntä lämmittää, että turistit eivät ole jättäneet Nepalia vaikeuksista huolimatta. Tämän myötä tuntuu kuin kaikki olisivat heränneet eloon ja unelias tunnelma on muuttunut toiveikkaaksi yritteliäisyydeksi. Päivisin auringon lämpö kutsuu ulos kaduille ja juttelemaan sekä tutuille että tuntemattomille.

Ensi silmäyksellä maanjäristyksen rakennuksille aiheuttamia tuhoja oli vaikea huomata. Kun kävelee kujilla ja katselee tarkemmin ympärilleen huomaa, että useat talot ovat tyhjillään ja seinät ovat halkeamia täynnä. Hyvä ystävämme M tyttärineen haluaisi muuttaa pois nykyisestä huoneestaan, mutta uuden, kohtuuhintaisen huoneen löytäminen on erittäin haastavaa, koska niin monet rakennukset ovat asuinkelvottomia. Näinpä M ja tytär eivät pääse eroon heidän kanssaan samassa kymmenen neliön huoneessa asuvasta alkoholisti miehestä joka ei maksa vuokraa, ruokarahaa tai osallistu muihinkaan menoihin. M työskentelee kotiapulaisena eri talouksissa, pesten pyykkiä ja siivoten.  Palkkaa hän saa noin 4,5 euroa päivältä. Nyt suuri toive olisikin, että töitä oli tarjolla päivittäin, sen sijaan että niitä on vain muutaman kerran viikossa.

Eilen Chetrapatissa oli kadun varrella monen sadan metrin matkalla naruun sidottuja ja numeroita kanistereita ja muovipulloja. Tänään samassa kohdassa oli jonossa satoja ihmisiä ketkä odottivat kuumeisesti omaa vuoroon täyttääkseen astiansa kerosiinilla. Koska kaasua on saatavilla ainoastaan pimeillä markkinoilla, ovat ihmiset siirtyneet käyttämään kerosiinikeittimiä. Manojin mukaan näillä kerosiinikeittimillä saa aikaiseksi varsin maistuvaa daalia (linssikastiketta), mutta vaarana on että niillä on taipumusta aika ajoin räjähtää. En edes halua ajatella millaista tuhoa keittimen räjähdys saa aikaan täyteen ahdetuissa kymmenen neliöisissä huoneissa joissa asuu pahimmillaan koko perhe vauvasta vaariin.

Olemme kiertäneet tuottajiemme luona ja aloitamme loppuviikosta tuottajien esittelyn täällä blogissa. Tänään iltapäivällä menemme vierailulle uuden vaatevalmistajan tehtaalle ja toivomme löytävämme uusia ja laadukkaita vaatemalleja.  Äsken kävimme soittamassa läpi monta kymmentä äänimaljaa ja niistä parikymmentä parasta lähtee ensi viikolla lentorahtina Suomeen. Mukana muun muassa suuri, 1,6kg painava malja kaiverruksilla. Ihan mieletön ääni tässä maljassa!

Ulkoa kuuluu valtava rumpujen pauke ja torvisoitto. Taitaa olla hääjuhlat käynnissä. Me hiljennymme pikkuapurimme päiväunille jotta hän jaksaa iltapäivällä penkoa vaaterekkejä kanssamme.